Láká vás moderní kuchyně?
Když si prohlédnete látky z obchodních řetězců, asi občas uvidíte nějaký ten olej. Obyčejný řepkový nebo slunečnicový litr pěkně podražil. Stával pod 20 korun, a teď za něj obchody chtějí leckdy i 70 a víc korun, což je poměrně šílená cifra za něco tak obyčejného, jako je řepkový olej. A i přes vyšší cenu opravdu nejde o chuťově dobré oleje. Jsou dobré ke smažení nebo fritování, ale k ochucování vhodné nejsou. Nechutnají prostě dobře.
Jak chutná olej?
Olej získáváme lisováním plodiny nebo rostliny. Díky tomu by olej měl chutnat alespoň trochu po části rostliny, ze které pochází. Jenže u řepky to naštěstí poznat není a u slunečnicového oleje musíte pořádně přemýšlet, jestli na jazyku cítíte slunečnice. U olivového oleje hned poznáte, že jej konzumujete. Má svoji specifickou vůni i chuť. Je velmi oblíbený, a svoje místo si vydobyl právě i u nás. Dokázal svými kvalitami přesvědčit i jiné národnosti než ty, z jejichž země pochází. A tak se k Itálii, Španělsku a Řecku přidala spousta států, kde si olivový olej začali přidávat do jídel. A dokonce na něm zkusili i smažit.
Dříve se říkalo, že olivový olej je vhodný jen na studenou kuchyni a že se nesmí používat k tepelné úpravě, jenže dnes existují i takové, které se přímo ke smažení používat mohou. Nemusíte se tedy bát na olivovém oleji smažit, protože to ničemu nevadí. Chcete vyzkoušet, jestli se vše díla budou nějak lišit když použijete lepší olej? Pokud ano, možná vás bude zajímat, kde je zrovna na olivový olej akce Olivum. Na olivum.cz najdete ty nejlepší oleje z celého světa, a najdete tu i oleje na smažení. Jsou tu jak levnější kousky na běžné vaření tak i skutečně velmi luxusní oleje, které se jí doslova samy. Dejte si trošku na opečenou bagetu a uvidíte, že nepotřebujete nic víc, možná jen skleničku vína. Vařte kvalitněji a zkuste nejlepší olivové oleje.