Proč trávíme tolik času online


Internet se stal běžnou součástí našich životů. Využíváme jej čím dál víc k nejrůznějším účelům, a tak na něm trávíme čím dál víc času. Ovšem nevyužíváme jej pouze k práci, ale především k zábavě. A právě ta nám zabere nejvíce denní doby. Rozhodně tedy není na škodu zjistit, čím nás vlastně tak přitahuje, a proč se k němu tak rádi vracíme.

 

Zde si musíme v první řadě uvědomit, k čemu jej vlastně nejčastěji využíváme. Tím hlavním, co zde většina z nás dělá, je prohlížení sociálních sítí, ale také sledování nejrůznějších videí.  Výzkumy ukazují, že právě tím trávíme na internetu nejvíce času. Na další místo se řadí prohlížení obchodů. Zde totiž často najdeme věci, které v těch kamenných zkrátka nemají.

 

na internetu trávíme velmi mnoho času

 

Existuje však velmi dobrý důvod, proč nás baví právě tyto aktivity. A je pravdou, že značná část firem, které tyto webové stránky provozují, toho jednoznačně využívá. Důvodem je samozřejmě zvyšování návštěvnosti i aktivit, a tím i zvýšení jejich zisku. Jak to ale celé funguje?

 

Tím, co za to může, je dopamin, jeden z „hormonů štěstí“. Ten se vyplavuje, když například čteme něco zajímavého, ale především když například napíšeme někomu komentář, kde jasně vyjádříme svůj názor a ukážeme tomu druhému, že ten jeho je špatný. Podobně tomu je, když sledujeme video, kde někdo potvrzuje náš vlastní názor na nějaký problém.

 

sociální sítě propojují lidi

 

Potíž je v tom, že na dopaminu může vzniknout určitý typ závislosti. Jednoduše řečeno, po nějaké době nám ona dávka, kterou dostáváme, přestane stačit, aby v nás vyvolala spokojený pocit. Proto jej potřebujeme více, a tedy trávíme více času na internetu, což je nejjednodušší způsob, jak svou „dávku“ získat.

 

Jistě, rozhodně to není dobře, a je to něco, na co bychom si měli dávat pozor. Ano, sociální sítě značně usnadňují komunikaci a pomáhají lidem se spojovat, ale mají také své stinné stránky, o kterých je nutné vědět. A vznik závislosti je rozhodně jedna z nich.